Saturday, November 27, 2010

Bunkface - Extravaganza chords and lyric




Intro
Am F C Gx4

Am G
Semangat baru
Em F
Perjuangan yang satu
Am G
Dan matlamat hidupku
Em F
Hanya untukmu

Am G
Tapi keadaanmu
Em F Am
Berikan aku, berikan aku satu petanda
G F G
Prasangka, aku kalah

Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Dalam hatimu (dalam hatimu)
Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Kata hatimu (kata hatimu)

Am F
Wo oh oh
C G
wo oh oh
Am F
wo oh oh
C G
wo oh oh 2x

Am G
Persepsi diri
Em F
Ada maksud sendiri
Am G
Dan propaganda ku rasa
Em F
Luar biasa

Am G
Tapi keadaanmu
Em F Am
Berikan aku, berikan aku satu petanda
G F G C
Prasangka, aku kalah lagi...

Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Dalam hatimu (dalam hatimu)
Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Kata hatimu (kata hatimu)

Am F
Wo oh oh
C G
wo oh oh
Am F
wo oh oh
C G
wo oh oh 2x

Am G
Extravaganza
Em F
Extravaganza
Am G
Extravaganza
Em F
Extravaganza

Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Dalam hatimu (dalam hatimu)
Am Dm
Rasa resah jangan kau percaya
G C G
Kata hatimu (kata hatimu)

Am F
Wo oh oh
C G
wo oh oh
Am F
wo oh oh
C G
wo oh oh 2x

Sunday, November 21, 2010

Lembaga Pulau Jerjak

CERITA yang hendak dikongsi ini benar-benar berlaku ketika sekumpulan pemancing meneroka perairan Pulau Jerejak pada April 2003 lalu. Pada suatu malam selepas selesai mesyuarat di pejabat, penulis dan seorang rakan - Suhairi, singgah makan dan minum di sebuah gerai di Kubang Semang, Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Sambil berbual datang pula rakan baik kami seorang peguam. Uzair namanya.

Perbualan kami malam itu semakin rancak apabila kehadiran seorang lagi penduduk tempatan yang memperkenalkan diri sebagai Pak Long Din juga dari Bukit Mertajam. Topik malam ini bertambah menarik apabila tajuk cerita bertukar mengenai memancing. Pak Long Din orang yang paling menyerlah cerita pengalaman pasal ikan dan memancing.

Maka terjadilah perjanjian bersama Pak Long Din untuk keluar memancing di perairan Pulau Pinang seperti yang diceritakan. Masa yang ditunggu tiba. Maka bermula operasi kami dengan menaiki bot Pak Long Din di Batu Maung, Pulau Pinang. Kumpulan kami - Suhairi, Uzair dan penulis.

Jam tangan menunjukkan hampir jam 11 malam. Di lokasi pertama tiada sambutan memberangsangkan. Hanya anak kerapu dan gelama saja. Oleh kerana kurang yakin, Pak Long Din mengubah haluan ke lokasi Pulau Jerejak. Di perairan pulau berkenaan sambutannya juga hambar. Pak Long Din mulai tercabar dan agak malu dan apa yang digebangkan pada hari itu tidak menjadi.

Kami bertukar tempat lagi. Kali ini tidak jauh dari lokasi kedua tadi. Di lokasi ini agak menarik. Terdapat dua batu besar yang hampir tenggelam di pinggir Pulau Jerjak. Di sini barulah ada keyakinan sedikit. Ikan lapar agaknya. Kami tidak jemu melayan sentapan yang agak besar seperti kerapu, jenahak dan sebagainya. Pak Long Din tersenyum puas. Rasa malunya kian hilang. Apatah lagi beliau menaikkan pari hampir 15 kilogram dan hanya menggunakan tali koyan saja. Manakala Suhairi tidak henti-henti memutar kekili pancingnya sambil berteriak kegirangan.

Dalam keghairahan, Uzair tiba-tiba terpandang sesuatu lantas mencuit bahu penulis lalu bertanya: “Kau nampak sesuatu tadi?”

Sambil dia menunjukkan ke arah batu besar yang berdekatan dengan bot kami. Lantas penulis menjawab: “Aku tahu, tapi jangan bising. Diam sajalah”.

Beliau bertanya lagi: “Macam mana ada orang duduk atas batu tu. Macam mana dia panjat batu tu?”

Penulis cuba menenangkan fikirannya dengan memberitahu mungkin ada nelayan tempatan menunggu pukat yang dipasang dan datang dengan bot sendiri.

Kelibat orang di atas batu itu amat nyata seolah-olah sedang menghisap rokok. Pak Long Din merasainya dengan apa yang penulis beritahu dan mengakui dengan soalan Uzair, cuma mereka buat selamba saja.

Tiba-tiba kelibat orang itu hilang daripada pandangan. Penulis mulai cuak dan risau. Sementara itu, Suhairi tidak henti-henti menaikkan ikan sambil bergurau. “Hoi.... kau orang tengok ni.... Jenahak besar...,” katanya.

Penulis dan Uzair hanya senyum tawar.

Tiba-tiba Uzair bersuara: “Syok la... nanti naik hantu air baru padan muka...”

Penulis dan Pak Long Din tersentak dengan gurauan Uzair.

Tidak lama kemudian perkara pelik berlaku apabila hasil tangkapan Suhairi hilang satu persatu dari atas bot. Lantas beliau bersuara: “Siapa pulak sapu ikan aku ni...!”

Kemudian Pak Long Din bersuara: “Kamu duduk diam-diam... dia datang dah...”

Kami kehairanan. Kemudian bot kami rasa terumbang ambing seperti ada orang memanjatnya. Tiba-tiba wajah seekor berok berbulu tebal dengan sepasang mata yang merah berada atas bot . Penulis, Uzair dan Suhairi kecut perut dan seperti hendak pengsan. Suhairi terkencing dalam seluar. Apa boleh buat, kerana dia terlalu takut. Lembaga berkenaan merayap dengan menghulurkan tangannya yang panjang mengambil ikan kami.

Pak Long Din naik angin lalu bertempik dengan sekuat-kuatnya. Apa lagi meraunglah lembaga itu dan terjun ke laut berenang menuju ke Pulau Jerejak. Ketika lembaga berkenaan berada di pulau berkenaan suara jeritannya bergema hingga jelas kedengaran oleh kami dalam bot.

Hampir sejam menyepi, Pak Long Din menyambung semula aktivitinya selepas membelit semula ekor pari yang melibas badan lembaga tadi. Selepas itu, Pak Long Din menaikkan beberapa jenahak manakala kami yang sudah hilang semangat duduk berehat saja. Selepas itu kami pulang ke Jeti Batu Maung. Dalam perjalanan pulang Pak Long Din menceritakan semuanya supaya kami faham.

Kelibat orang di atas batu itu bukanlah manusia cuma penunggu pulau. Lembaga seiras dengan beruk pula adalah jelmaan syaitan dan iblis untuk mengganggu...
CERITA NI AKU COPY DARI BLOG SEORANG SAHABAT..

Thursday, November 18, 2010

PETUA UNTUK KAKI PANCING

Anda tidak digalakkan untuk mengamalkan atau mempercayai
sepenuhnya petua-petua ini, cukup sekadar anda jadikannya sebagai satu sumber ilmu
dan ilmiah untuk kita bersama, renung-renungkan dan selamat mencuba!
Mengekalkan Kesegaran Ikan

Untuk mengelakkan ikan daripada busuk jika kita tidak mempunyai kelengkapan, Ikan anda itu perlu disiang dan dibuang segala isi perut, tahi, dan sisiknya. Tapi ingat ikan berkenaan tidak boleh dibasuh dengan air. Selepas disiang, biarkan ikan berkenaan berdarah lalu dibalut dengan kertas suratkabar seekor demi seekor.(usah dicampur 2 – 3 ekor sebungkus) Selepas itu letakkan bungkusan itu pada tempat yang teduh. Ikan berkenaan akan tetap segar walaupun dibungkus selama 24 jam.



Daun Sireh/Tembakau Rokok

Kita sering mendengar pemancing akan menghadapi masalah menaikan pari bila ia melekap dipasir. Caranya mudah gunakan daun sireh/ tembakau rokok (dibasahkan) lalu digosok pada tali pancing hingga berbunyi. Pari akan rasa ngilu dan serta merta melepaskan lekapannya pada pasir.



Telur Rebus & Pulut Kuning

Jangan membawa sebarang makanan berdarah spt. Daging atau ayam semasa memancing. Begitu juga jangan sesekali membawa bekalan telur rebus dan pulut kuning. ’Laut tempatnya keras,kedua-dua makanan itu ada kaitan dengan amalan membuang Ancak’.

Kunyit & Tepung

Jika memancing disungai dipercayai ada buaya, jangan gunakan umpan tepung yang digaul dengan kunyit. Buaya tidak suka bau kunyit dan ia boleh ‘mengamuk’ dan ini boleh mendatangkan bahaya kepada pemancing.

Berkat Dapat Izin Sebelum Memancing

Pastikan setiap kali keluar rumah untuk memancing mestilah memberitahu isteri atau keluarga. Pastikan semua tanggungjawab dan urusan telah dibereskan sebelum pergi. Jangan meninggalkan masalah dirumah, termasuk dengan anak-anak. Bila ini dibereskan hati pun tenang semasa memancing dan mungkin berkat doa mereka anda mendapat hasil yang baik…Insya-allah.

Menjaga Umpan Perumpun

Perumpun yang dibeli untuk memancing biasanya mudah mati dan busuk jika anda tidak cepat mengasingkannya. Petua menjaga kesegarannya ialah jika memotong perumpun yang panjang, pastikan ia mula dipotong dari bahagian ekor. Jika ia dipotong dari bahagian kepala, perumpun mudah mati dan busuk. Penggunaan surat kabar atau kertas yang kering juga dapat membantu kesegarannya dengan menukar kertas takungan umpan ini setiap 2 jam sekali. Elakkan dari terkena air hujan atau terdedah dari terik panas matahari. Sebaiknya letakkan kain atau kertas yang lembab bagi menutup perumpun.



Mencari Perumpun Pasir /Laut

Caranya mudah, beli sebiji nenas yang masak ranum, dan anda cuma perlu memerah airnya dipasir yang anda yakin ada perumpun. Mungkin kerana masam air nenas ini perumpun dengan sendiri akan muncul, disini anda hanya perlu menariknya keluar.



Kasut

Apabila memancing didalam sampan atau bot jangan pakai selipar atau kasut.Macamlah kita nak masuk rumah orang, kenalah buka kasut atau selipar.Ia semacam tanda hormat dan adab.Nanti ada yang kata bahaya takut tercucuk duri didalam sampan tapi ini sepatut- nya tidak berlaku jika kita mengutamakan kebersihan dan keselesaan ketika memancing. Ada juga beranggapan benda-benda dibawah (dalam air) tidak suka kepala mereka dipijak dengan selipar atau kasut yang kotor. Kata mereka.




Daun Ketapang

Jika anda gemar membela ikan didalam akuarium dan didapati ikan peliharaan anda ‘tidak sihat’ seperti luka atau sisik reput, cuba masukkan sehelai daun ketapang, sesungguhnya ia adalah sumber perubatan kepada ikan.

Mulut

Pantang larang paling utama dalam aktiviti memancing. Mulut jangan cakap besar, takbur, celupar dan suka menyumpah. Jangan suka menegur sesuatu yang tidak pasti spt. bau wangi dan sebagainya. Mulut jangan terlalu suka berjenaka dan bersenda gurau berlebihan ditakuti suka akan membawa duka. Jangan suka buat bising.


Kaki

Petua ini terutama kepada pemancing yang menaiki bot/sampan. Elakkan suka menjuntai kaki kedalam air semasa memancing atau berehat. Perlu diberitahu tapak kaki kita akan kelihatan putih semasa didalam air dan amat menarik perhatian ikan seperti jerung atau buaya untuk menyambarnya.



Menghilangkan Bisa Terkena Gigi Ikan

Sebaik saja terkena sengatan gigi ikan spt. Ikan Jenahak, Malong dan sebagainya dianggota badan terutama jari, cepat-cepat cedok air laut tempat anda memancing dengan tangan kanan dan titiskan kedalam mulut dan telan sedikit air tersebut. Rasa bisa serta denyutan akan berkurangan dan bolehlah sapu apa-apa ubat yang sesuai selepas itu.




SEKIAN DARI MR ZAAJ..SALAM
Diciplak dari: grouppancing

Monday, November 15, 2010

SUJUD SYUKUR




DEFINASI
Sujud Syukur ialah sujud terima kasih kerana mendapat nikmat (keuntungan) atau terhindar daripada bahaya dan kesusahan yg besar.

Waktunya
Sujud Syukur disunatkan sewaktu mendapat keuntungan atau sewaktu terhindar daripada bencana dan sebagainya

Dalilnya
Daripada saidina Abu Bakar r.a. menceritakan bahawa Nabi Mohammad s.a.w. Apabila datang kepada beliau sesuatu yang mengembirakan atau khabar yang baik, beliau terus sujud berterima kasih kepada Allah taala. Hadis diriwayatkan oleh Abu Daud dan Termidzi r.a.

Rukunnya
1 Niat
2 Takbiratulihram
3 Sujud
4 Memberi salam

Syarat-syaratnya
Disyaratkan sujud syukur dengan beberapa syarat :
a. Suci dari hadath besar dan kecil
b. Suci dari najis samaada di badan, pakaian dan tempat
c. Menghadap ke kiblat
d. Menutup aurat

Cara-cara melakukannya.

Pertama : Niat, SAHAJA AKU SUJUD SYUKUR KERANA ALLAH TAALA
Kedua : Mengangkat takbiratulihram, ( ALLAHUAKBAR )
Ketiga : Sujud, sepertimana sujud dalam Solat

Bacaan dalam sujud

1. SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WALA ILAHA ILLALLAH HUWALLAHU AKBAR 3kali

2. Kemudian berdoa di dalam hati dalam bahasa melayu (peringatan kalau dilafazkan dalam bahasa melayu batal sujud syukur tersebut)

A. YA ALLAH KAMI BERSYUKUR DI ATAS KURNIAAN DAN NIKMATMU

B. YA ALLAH KAMI BERSYUKUR DENGAN REZEKI YANG TELAH ENGKAU BERIKAN KEPADA KAMI

C. YA ALLAH AMPUNLAH DOSA-DOSA KAMI, KEDUA IBU BAPA DAN ORANG-ORANG YANG BERIMAN

D. YA ALLAH JAUHILAH RUMAH DAN TEMPAT KERJA KAMI DARI BENCANA DAN MALAPETAKA

E. YA ALLAH KAMI BERJANJI UNTUK MENTAATI SEGALA PERINTAH-MU DAN MENJAUHI SEGALA LARANGAN-MU

Keempat : Duduk selepas sujud lalu memberi salam.

Saturday, November 13, 2010

Bagaimana hendak mencangkuk udang pada mata kail untuk memancing siakap atau senangin? Apakah ikatan yang sesuai untuk teknik berkenaan?

Ada tiga cara yang biasa pemancing lakukan untuk memasang udang hidup pada mata kail iaitu pertama, cangkuk pada hujung seekor atau diatas badan. Kedua, cangkuk pada tepi cengkeram bahagian kepala (kalau di tengah udang cepat mati). Ketiga, cangkuk keseluruhan badan udang pada mata kail.Pada cara pertama dan kedua, kita membenarkan udang berenang bebas. Cara ini juga dapat menghindarkan udang daripada gangguan anak ikan. Namun teknik ini pemancing dinasihatkan supaya tidak terus merembat apabila berlaku sentapan.
Biarkan seketika bagi membenarkan ikan menggonggong udang dan melarikannya. Beri tali sedikit supaya udang yang digonggong ikan tanpa disedari adanya perangkap. Apabila berhenti, ikan biasanya mula menelan umpan dan membuat larian kedua.

Pada larian kedua ini baru pemancing boleh merembat joran supaya mata kail melekat pada mulut ikan. Cara ketiga adalah teknik paling lumrah. Siakap dan senangin tiada masalah menelan umpan yang dipasang dengan teknik ini. Kedudukan udang seperti tersedia untuk ditelan ikan kerana kebanyakan udang ditelan ikan dalam bentuk ‘U’.

Seperti teknik pertama dan kedua, pemancing jangan gopoh merembat joran apabila berlaku gegaran padan hujung joran. Biarkan sampai joran benar-benar bongkok baru proses merembat boleh dijanakan.

Teknik cangkuk udang pada hujung ekor sesuai jika udang adalah lebih besar dari saiz mata kail yang digunakan.
Teknik ikatan untuk memancing siakap dan senangin bergantung kepada laju arus. Mata kail diikat melalui kaedah ikatan ‘reverse common snell’ atau ;Sergeon Loop’. Ladung hidup disyorkan apabila terdapat arus dan ladung hidup ini digunakan bagi memastikan udang berada di pertengahan air bukan di permukaan. SELAMAT MENCUBA

Wednesday, November 10, 2010

RAHSIA JAMBATAN PULAU PINANG(KHAS UNTUK KAKI PANCING)

WAH, pagi ni aku plan nak kluar g mancing dengan membe2.tapi diaorang taj jadi,Akibat aku terlalu gatai tangan nak pegang rod aku plan nak p mancing dekat penang bridge.Tapi dekat sisir pantai dia ja la..nak g duduk bawah tiang tak berapa nak berani sebab sorang-sorang..Tapi niat aku ni terpaksa la ku tahan buat seketika sebab dapat halangan dari my mum..so, aku pergi petang ni la ngan adik aku..baru dia senang hati cikit dia cakap..Maklumlah anak Omak...then waktu aku dok survey kondisi air dan masa pasang surut dekat internet aku terbaca satu artikel mengenai Tiang ke 56 di penang bridge,,,so aku nak kongsi dengan korang semua,..

Kalangan kaki pancing di Pulau Pinang khususnya peminat Kerapu, Siakap dan Alu-Alu memang tak boleh tolak kalau diajak memancing di bawah Jambatan Pulau Pinang namun tidak bagi Husaini Musa, 31, seorang bekas kakitangan sambilan USM yang mencari rezeki dengan berniaga air tebu di pesisir pantai Seagate yang terletak di bahagian pulau. Husaini terpaksa melupakan jawatannya di USM setelah kehilangan kedua-dua penglihatannya akibat "sumpahan tiang 56". Misteri tiang 56 menjadi buah mulut ramai setelah banyak berlaku kejadian misteri yang sukar diterima akal.

Tiang 56 terletak di sebelah bahagian pulau, jika anda memandu dari Seberang Perai menuju ke Pulau Pinang, tiang 56 akan berada betul betul di bawah anda selepas dua minit anda memandu dari tengah-tengah jambatan dalam kelajuan sederhana (70-80km/j). Tiang 56 atau lebih dikenali sebagai Tiang Mulut [email=Poka@Puaka]Poka@Puaka[/email] oleh para nelayan persisir di sana telah menimbulkan ketakutan dan trauma ke atas lebih daripada 20 orang nelayan yang mendakwa mereka pernah cuba "disedut" masuk ke dalam pusaran sebesar padang bolasepak di situ. Kejadian yang berlaku dalam tahun 2004 tersebut juga pernah disaksikan sendiri oleh Azmi Hadi seorang kakitangan penyelenggaraan Penang Bridge Sdn Bhd yang menggambarkan pusaran air tersebut berbentuk wajah wanita tua yang sedang marah sambil membuka mulut seperti sedang menyedut sesuatu. Beliau bagaimanapun dilaporkan cuba merakam kejadian tersebut dengan kamera telefon namun gagal kerana angin yang terlalu kuat pada ketika itu. Keadaan kelam kabut tersebut berakhir selepas nelayan yang terlibat malaungkan azan sambil melepaskan tembakan dari pistol isyarat api kecemasan yang dibawa bersama-samanya ketika berada dilaut.

Siapakah wanita tua yang cuba digambarkan oleh kakitangan PBSB itu? Misteri bukan...?

ok ni pulak cerita kedua dari seorang anggota bomba yang aku jumpa di internet pulak.
dulu buruh adelah dari banduan terakhir ( yg nak kene hukuman bunuh) dari korea... soo kl mati pon time wat jambatan tuh tak per... diorg guna konkrit yg tuang jer terus keras .....

. sbb piling dlm laut kan perlukan concrete jenis gitu.. soo memnag ader kemungkinan lahh tiang2 jambatan tuh ade mayat buruh yg terjatuh ketika konstruction.. sbb skali jatuh dlm tuh dah tak leh angkat dah.. sbb konrete terus jadi keras.
ade batu perintatan untuk buruh dari korea yg mati ketika konstruction tuh...
kl korunk perasan ade monumen batu putih besar berhampiran Tol jambatan,.. kl dari pulau belah kiri korunk lahhh... berhampiran ruang tempat kereta berhenti berehat tuh lepas jambatan...
ahli keluarga depa.. dengar kata tiap thn datang wat sembahyang kat situ..
waa'lahua'lam

Thursday, November 4, 2010

JANGAN MENGELAMUN!!!!!!

ok...post untuk kali ini,adalah mengenai mengelamun.Bagi sesiapa yang suka mengelamun, info ni sesuai untuk anda and aku rasa aku temasuk dalam golongan tu..heheh
wokeh,. kita semua sudah sedia maklum yang MENGELAMUN ni memang suatu hal yang cukup indah.Menurut hasil kajian yang diterbitkan dalam Association for Psychological Science, mereka yang terlalu kerap mengelamun berisiko tinggi kehilangan memori.Semakin jauh Fikiran kita mengelamun semakin parah pula hilangnya memori kerana sikap mengelamun ni,membuatkan seseorang berada di alam lain..pergh.alam lain tu, jaga kang jumpa puteri bunian pulak.Ok, bila kita mengelamun kita akan jadi sukar untuk mengingati semula apa yang dijalani sebelum itu.
Korang semua selalu mengelamun time bila..aku kerap mengelamu waktu naik moto..BAHAYA betul..kadang-kadang aku tak sedar yang aku dah lalu satu-satu jalan tu..sedar2 dah sampi dah destinasi.

Maher Zain - Insya Allah chords and lyric

Intro : Bm G A F#

Verse 1:

Bm G
Every time you feel like you cannot go on
A
You feel so lost and
F#
That you're so alone
Bm
All you see is night
G
And darkness all around
A
You feel so helpless
F#
You can't see which way to go


Bridge:
A G
Don't despair and never loose hope
A F#
'Cause Allah is always by your side


Chorus:
Bm G A
Insya Allah x3
F#
you'll find your way
Bm G A
Insya Allah x3
F#
we'll find our way


Verse 2:
Bm G
Every time you can make one more mistake
A
You feel you can't repent
F#
And that it's why too late
Bm
You're so confused,
G
Wrong decisions you have made
A F#
Hunt your mind and your heart is full of shame


Bridge:

A G
Don't despair and never loose hope
A F#
Cos' Allah is always by your side
Bm G A
Insya Allah x3
F#
you'll find your way
Bm G A
Insya Allah x3
F#
we'll find our way

* chords from Ultimate-guitar.com

Tuesday, November 2, 2010

MADU OR BERMADU



TIPS DARI mrzaaj.blogspot.

MADU TINGKATKAN IMUNISASI TUBUH..
- Korang nak sihat..ini ada sedikit tips mengenai madu. Madu ialah penjana natural dan untuk pengetahuan kita, madu ni mampu meningkatkan sistem imunisasi badan. Campurkan sedikit madu dan sehiris lemon ke dalam secawan teh. Teh limau madu ni digunakan sebagai perubatan kerana mampu melegakan selesema,membersihkan sistem penghadaman serta mengembalikan mood...so bagi sesiapa yang asyik tak ada mood tu, tips ni sesuai untuk kau..ok selamat beramal..huhu...daa.


P/S- tajuk entry yang agak tak masuk..heheh...sesaja nak tarik lebih pembaca