Monday, December 13, 2010

FISHING AT PENANG bRIDGE

memancing di Jambatan Pulau Pinang

Assalamualaikum and selamat malam semua.Actually sekarang ni aku sedang berISTERI rehat di atas katil bujangku.Letih setelah meredah lautan pulau pinang..hahahah
hari ni aku,adik aku,naim and muhaimin pergi memancing di jambatan pulau pinang.Pergh..serius letih and syok and macam2 ada. so,umpan kami untuk hari ini adalah akan bilis yang ditangkap menggunkan teknik appolo.Terlupa plak nak ckap.kami dul tiang 35 di sebelah pulau pinang.Dari kefahaman aku, tiang tengah2 jambatan pulau pinang tu orang panggil tiang batu,ala yang ada macam pulau tu.dia ada dua bahagian.tiang sebelah pulau dan tiang sebelah seberang.denagr cita tiang sebelah seberang lagi rancak sebab dia lagi dalam.Baru-baru ni si Naim pergi overnight kat tiang sebelah seberang dia and membe dia Angah dapat tangkapan yang pergh memuaskan.ha,ni gambar-gambar hasil tangkapan depa about last week,.
ok,sambung balik cita..so,sebelum ke jambatan tu kena la cari makan dulu.al maklumlah bawah jambatan tu bukannya ada kedai makan pown.kalau korang nak rasa lapar yang tahap cipan silakanlah x bawak makanan..memamng pergh..so, kami ni save bujet(betol ka eja) la kan,so singgah petrol station jer beli roti dan benda-benda yang sewaktu dengannya.
(mamat ni lagi,tak der muka orang lain ker) tengok beli roti jer.ha, bukti tu.
Then kami pon terus meneruskan perjalanan.sampai jer jeti nak naik bot,kami pon punggah la barang-barang kami semua.Seriously,barang kami macam nak overnight jer kat bawah jambatan tu.Then kami pown naik la bot,.pergh kena angin laut syahdu jer,.memang feel la.
(ha,yang depan tu adik aku,bukan aku k.muka jer hampir sama.ok.ok sma)
(membe2 aku naim and muhaimin,alik-alik muka aku yang x da)
so,kami decide nak dok tiang 38 sebelah seberang tapi dia x anta sampai situ,so kitaorang pilih 35 sebelah penang.sampai jer,kami apa lagi set la kami punya pancing.firstly,kena la cari umpan dulu dengan menggunakan teknik appolo.selalunya umpan yang famous bawah jambatan ni ialah tamban,bilis,ikan plata(bukan planta ka??) dan kalu bernasib baik anak gelama pown ok tapi bawah jambatan kureng cikit r..kalu bilis tu sekali cakit 3-4 ekor..baru strike..
(ikan bilis)
(apollo time)
(adiku and membe pasang joran)
dah dapat umpan apa lagi,fishing time.tapi apakan daya x da rezeki.Angin punya la kuat dan hujan tapi mujur kat bawah jambatan tu x kena hujan tapi angin jangan cakap la.Tiang sebelah kami ada la bawak naik ikan alu-alu.tak la besar sangat.Tapi tiang yang lagi satu bawak naik ikan kerapu dekat 2 kilo.panas ow.Then, saat dinanti-nanti muncul.Ikan yang memberi kami semua senyuman.Walaupun tak besar dan walaupun bukan aku yang dpat tak kisah.Ikan senangin pancingan Si Naim.Muka dia lagi..kami pown tumpang la begambar sebelum balik..ikan tu kena pun lebih kurang lagi 15 minit kami nak balik.Rezeki.
(sotong sesat)
(pengubat duka)

ok ni sedikit tips,kalau memancing kat tiang 35 jaga-jaga dengan pununggu kat ci2.aku ada snap pictures dia..HATi-HATi mulut jangan celupar.
(JANGAN MARAH NANTI TAK CUET)
hhahahahahahhaha.........

Tuesday, December 7, 2010

MAAL HIJRAH 1432



Salam maal Hijrah buat semua muslimin dan muslimat. Sekejap sahaja tahun 1431 meninggalkan kita. Tercapaikah hijrah kita ataupun azam kita pada tahun 1431.Mudah-mudahan semuanya telah pun selesai melaksanakan hijarh yang diazamkan pada tahun 1431.Sekarang telah pun masuk tahun 1432 bagi tahun islam.Jadi apakah hijrah kita pada tahun ini? Sebelum itu, apakah yang dimaksudkan dengan hijrah?Mengikut konteks hari ini disambut demi memperingati peristiwa penghijrahan Rasulullah dan para sahabat dari Kota Makkah al-Mukarramah ke Kota Madinah al-Munawwarah. Dari segi bahasa,hijrah bermaksud berpindah dari suatu tempat ke satu tempat atau berubah dari suatu keadaan kepada satu keadaan lain.Kita tidak lagi berhijrah dari satu tempat ke Madinah atau tempat2 lain..Kini hijrah kita hanya tertumpu pada proses memperbaiki peribadi dan kearah menjadi seseorang yang lebih baik insyaAllah.Semua faham? EWAH macam cikgu pulak.hehe.

“Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah.” (Hadis riwayat Abu Dawud).

Apapun setahun telah lengkap..Segala amal juga telah siap dicatat..InsyaAllah,jika diberi peluang kita masih ada setahun yang mendatang..Moga 1432Hijrah hadir membawa sinar baru buat kita semua insyaAllah. Kita tidak meraikan dengan hiburan tp kita zahirkan melalui penghijrahan yang penuh dengan iman..Berusahalah kita melawan hawa nafsu dan syaitan-syaitan yang semakin terlatih dengan dunia semasa.
Moga kali ini perubahan adalah untuk yang terlebih baik..Mungkin ini tahun terakhir yang kita ada. Kita sendiri tak pernah tahu akan itu. Jika sebelum ini,solat kita lambat, moga tahun yang baru ini solat kita sentiasa tepat. Jika sebelum ini Quran itu hanya disimpan,moga tahun ini Quran itu sebagai teman. Jika sebelum ini puasa kita tak pernah lengkap,moga tahun ini puasa kita penuh berkat. Jika sebelum ini zakat kita tak berbayar, moga tahun ini kita lebih pandang pada mereka yang terbiar. AllahuAllah.Moga segalanya baik-baik saja untuk kita semua. Ingat,pesan buat diri dan buat semua,peluang kita hanya sekali dan lepas ia pergi,ia tak kan pernah kembali lagi.
SALAM MAAL HIJRAH BUAT SEMUA.



Friday, December 3, 2010

Blog Pilihan Malaysia

Pada pagi sabtu yang hening ini, seorang insan yang semakin bahagia ni tiba-tiba mendapat bisikan dari telinga kanannya supaya BEron9..pergh.,perkataan tak boleh belah.entah kenapa pagi ni aku rasa macam nak on9 jer.selalunya pagi2 ni aku akan melakukan aktiviti yang lebih berfaedah seperti kumpul taik mata atau pun aku akan ulit mayang atas katil bujang aku..hahaha.
Tengah aku dok ushar blog2 yang selalu aku ushar Tiba-tiba langkahku terhenti,sejuta bintang..opps..tersasul dengan lagu camelia pulak.continue balik.aku terbaca tentang Blog Pilihan Malaysia dekat blog Aizul marcello..wow. aku pown apa lagi google la blog-blog yang moasuk top 5 untuk semua kategori..yang aku nampak dia ada 6 kategori..dan irine marcelo cakap tak ada hadiah.cuma suka-suka dan merapatkan lagi hubungan silaturahim anatara blogger dan bagi semangat dekat blogger2 baru seperti aku ni untuk terus berblogger..OK.antara kategori2 yang dipertandingkan dan calon-calonnya..jeng jeng jeng...

Blog Lawak Pilihan

Ayeem Ayam
378 (12%)
Blog Aku, Bukan Blog Bapak Kau
619 (20%)
Kereta Mayat
663 (21%)
TUBELAWAK.BLOGSPOT
831 (27%)
Oh! Tidak
540 (17%)


Blog Tutorial Pilihan

Hannafauzann Story :)
248 (6%)
Wan Hazel
346 (9%)
Edriena Hazelina
362 (9%)
Mari bina blog
1566 (41%)
Dapur Tanpa Sempadan
1266 (33%)


Blog personal Isteri Pilihan

Viruspadu
294 (8%)
redmummy
1016 (29%)
Cik Nadia Bayu
1299 (38%)
Model 80-an
597 (17%)
Ceeramoon
201 (5%)


Blog Personal Wanita Pilihan

cik epal
735 (12%)
Irine Nadia Marcello
2146 (35%)
Hanis Zalikha
829 (13%)
Fatin Liyana
2152 (35%)
sepet
248 (4%)


Blog Personal Suami Pilihan

Cursing Malay : Terus Terang
334 (12%)
SEMBANG KENCANG
245 (8%)
Ben Ashaari
1595 (57%)
Eyriqazz
192 (6%)
uncle punya blog
398 (14%)


Blog Personal Lelaki Pilihan

realiti konspirasi
1239 (22%)
MUKA SURAT SULIT NAZ
573 (10%)
kurasakan something
1012 (18%)
The Beauty In Ugly
880 (15%)
Aizul | Marcello
1858 (33%)


Ini keputusan pada jam 1 tengahari..so lebih kurang 1 jam jer lagi nak mengundi. so kepada blogger2 laksanakan tanggungjawab anda.hahahahah..